lauantai 14. marraskuuta 2015

Espanjalainen koulu - raikuvaa musiikkia, turvallisuutta, iloa, oppimista ja aikuisten läsnäoloa.

Täällä Espanjassa koulut alkavat vuotta aikaisemmin kuin Suomessa, joten pienempi kuusivuotias poika meni täällä suoraan ensimmäiselle luokalle ja vanhempi 9-vuotias pieni tyttö meni neloselle. Hän olisi Suomessa mennyt kolmannelle luokalle. Aikamoinen hyppy siis molemmilta, jotka kielenä eivät puhu kuin suomea. Täällä kieliongelmiin kouluissa onneksi on totuttu, kuten tässäkin koulussa, jossa on noin neljänkymmenen kansallisuuden koululaisia. Lapset oppivat kielen hyvin nopeasti ja meillä perheenä ilo että molemmat lapset oppivat hyvän espanjan- sekä englannin kielen taidot.

Espanjassa kouluun saattaa aina vanhempi tai vanhemman nimeämä edustaja. Lapsi myös haetaan aina koulusta. Vaihtoehtoisesti lapset voivat kulkea myös busseilla kouluun. Lapsia varjellaan täällä todella tarkoin. Kouluaamuna poliisi ohjaa lastemme koulun edessä liikennettä ja myös iltapäivällä koulun loppuessa, vaikka kysessä ei ole mikään vilkas katu.

Aamulla, kun saatamme lapset kouluun, alkaa espanjalainen musiikki soimaan merkkinä koulun alkamisesta. Musiikki on myös merkkinä välitunnin alkamisesta sekä loppumisesta. Suomen koulumaailmassa ei ole tottunut moiseen, mutta vauhdikas ja menevä musiikki luo mukavaa tunnelmaa.

Lapset jakaantuvat pihassa aamulla omien luokkien mukaisesti jonoon, ja siitä matka jatkuu opettajien johdolla luokkiin. Opettajan johdolla kuljetaan turvallisesti koko koulupäivä, ja oma opettaja osallistuu myös välituntivalvontaan ulkona.

Oppilaiden kirjat ja kouluruokailu ovat Espanjassa oppilaille maksullisia. Ulkomaalaiset, kieltä osaamattomat, lapset ovat mukana oppitunneilla, mutta opetusta yksilöllistetään eikä kaikkia kirjoja ole välttämätöntä hankkia. Tunneilla, joilla lapset eivät alkuvaiheessa pysty osallistumaan, heille annetaan väritystehtäviä tai espanjan kielen helppoja sanaharjoituksia. Kokemuksemme mukaan matematiikan tehtävät ovat täällä Espanjassa olleet pitemmällä kuin mitä 9-vuotias tyttäremme on Suomessa ehtinyt oppia. Myös ykkösluokkalaiset ovat pidemmällä ja osaavat jo lukea. Koulussa on tehty ensimmäisinä viikkoina tasoselvitystä, ja pienryhmään pääsevät ne lapset matematiikassa ja espanjan kielen opiskelussa ne lapset, jotka tarvitsevat näihin tukea. Koulusta on tarjottu kielen- ja aineenopiskelun tueksi erityisiä kirjoja.

Koulukirjojen hankinta on ollut helpointa ja paikallisen, erään äidin kertoman kokemuksen mukaan myös edullisinta koululla toimivan vanhempainyhdistyksen kautta. Vanhempainyhdistykseen kuuluminen maksaa perheeltä pienen jäsenmaksun, joka meidän koulullamme on 15 euroa vuodessa. Tämän maksamalla pääsee osallistumaan myös koulun harrastustoimintaan. Koulullamme tarjotaan harrastuksina jalkapalloa, modernia tanssia, luovaa työpajatoimintaa, englannin leikkikerhoa, tennistä, taekwondoa, ”memoateciä”.

Koulukirjat saa suoraan koululta vanhempainyhdisyksestä sen jälkeen, kun on maksanut kirjat ja osoittanut kuitin suorituksesta. Lastemme koulussa ykkösluokkalaisen kirjat maksavat vajaa 220e ja nelosluokkalaisen vajaa 180 e. Meillä kahdelle lapselle kirjat maksoivat noin kaksisataa euroa yksilöllistetyn suunnitelman mukaan.

Opetuksen yksilöllistäminen käytännössä tarkoittaa sitä, että lasten opettajien kanssa on käyty keskustelua siitä, mitä kirjoja lapsillemme hankitaan koululta saadusta kirjalistasta. Rehtori ei ota kantaa opettajien opetukseen tai kirjahankintoihin.

Kouluruokailuun osallistuminen toimii saman periaatteen mukaan kuin koulukirjojen hankinta. Kun olet maksanut ruokaliput ja osoittanut kuitin, saat ruokaliput itsellesi. Meidän koulullamme myydään 10-kerran yksittäislippuja, mutta mahdollisuus on myös säännölliseen ruokailuun ja ruokailukustannusten alentamiseen tulojen perusteella. Yksittäisen ruokalipun hinta koulullamme on 4,25 euroa.

Virallinen kouluruokailu alkaa koulussamme lokakuun alusta, jolloin koulussa siirrytään aikatauluissa ”siestajärjestelmään”. Syyskuussa lapsilla on koulussa ollut mukana pienet eväät, jotka ollaan syöty aamupäivän pitkällä välitunnilla. Koulupäivät ovat olleet syyskuussa klo 9-13. Sama aikataulu koulussa on myös kouluvuoden päättyessä ensi kesäkuussa. Lokakuusta toukokuulle koulua käydään klo 9-12.45, ja siestan jälkeen jatketaan vielä klo 15-16.30.


Opetus on ollut erittäin tasokasta ja olemme olleet perheenä todella tyytyväisiä. Hyvänä lisänä on se, että englannin opetusta järjestetään jo ennen kouluikää, joskin se aiheuttaa meidän perheelle aloitusvaiheessa lisähaasteita, kun espanjan kielen lisäksi puutteita on englannin taidoissa. paikallisiin lapsiin nähden. Koulussa kuitenkin suhtaudutaan kieliongelmiin hyvin ymmärtävästi ja rakentavasti. Vieraskielisten kannattaa muistaa tutustua koulun englannin opettajaan lasten koulutien alkuvaiheessa, koska tämä voi auttaa erilaisissa asioissa selvittelyssä ja helpottaa vanhempien kielihaasteita.

Tämä kirjoitus julkaistu Uusi Costa Blanca  lehdessä. Lehden voit lukea kokonaisuudessaan http://costablancasuomiseura.es/kirjoitukset/uusi-costa-blanca/

Lisää kuulumisia ja vinkkejä tulossa Espanjassa asumisesta. Pysy siis kuulolla ja tilaa uusin blokkaukseni yläpalkista suoraan sähköpostiisi. Mikäli olet uusi lukija tällä kanavalla, niin kannattaa lukea myös noita vanhempia bloggauksiani. Muista myös jakaa blogiani vaikka facebookissa, niin saavat muutkin hyvää tietoa Espanjassa asumisesta. Klikkaamalla oikealla olevaa Camiro Grupo Internacional linkkiä löydät apua asunnon etsinnässä Costa Blancan alueelta. 

Saludos de Sol

Nelosluokkalaisen lukujärjestys.


Koulun pihapiiri kadulta päin.

Lapset välitunnilla.

Asfaltissa maalattu teksti 20 joka tarkoittaa koulualueen liikenteen nopeutta. 

Pihoissa pelikentät.

Matematiikan läksyjä.

Ykkösluokkalaisen kirjoja.


Matematiikan tehtäviä.

Lukuvuoden aikataulu.

Kauniisti koristeltu koulun aula. 

Kierrätysasiaa koulun käytävältä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti