sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Torakat Espanjassa

Kirjoitellaanpa nyt tästäkin aiheesta pieni postaus, koska jos tulet Espanjaan törmäät ennemmin tai myöhemmin otukseen nimeltä torakka. Tätä otusta saatat tavata joskus asunnollasi tai törmäät siihen kadulla. Talvella niitä näkee erittäin harvoin, mutta kesällä saatat niihin törmätä.

Sen lempi paikkoja ovat lattiaviemärit ja roskikset, sekä kaikki muut paikat missä torakka saa rauhassa asustella ja syödä ihmisten jätöksiä sekä ruokavarastoja. Torakka on myös ruokavarastojen tuhooja, koska se ulostaa meneessään ja saastuttaa ruoan. Yleisin paikka oliolla luonnollisesti kaupungin viemäriverkosto, josta se pääsee viemäreitä pitkin josku myös asuntoihin.

Kaupungit tai vesilaitokset huolehtivat hyvin torakan hävittämisestä myrkyttämällä viemäreitä, josta otus nousee viemäriä pitkin päivän valoon kuolemaan. On mahdollista nähdä joskus torakka juoksentelemassa, joka muutaman tunnin päästä löytyy myrkkyyn kuolleena. Lisäksi jos joskus kaupungilla näet keltaista pulverimaista ainetta talon ympäryksellä, niin se on kullemma myrkkyä näille otuksille. Toisen väittämän mukaan aine olisi koirille, että eivät merkkaisi nurkkia. Tiedä häntä. Tuskin sen paremmin olellinen tieto tähän postaukseen.

Roskat on hyvä viedä vasta illalla, niin nämä loiset eivät lisääntyisi roskiksien lähettyvillä. Tyypillisesti roska-autot käyvät tyhjentämässä roskikset joka ilta noin kymmenen yhdentoista maissa. Asia on hoidettu täällä todella mallikkaasti ja torakka ei ole täällä minkäänlainen ongelma.

Torakka ei ole myrkyllinen, ei pure eikä hyökkäile, mutta voi levittää tauteja. Tästä syystä siitä on hyvä päästä eroon. Lajike joihin täällä törmää on lentävää mallia ja siksi siihen voi törmätä useammassakin paikassa. Torakka on noin 4-6 sentin mittainen ja väriltään ruskea jolla pitkät jalat ja tuntosarvet. Laajike on sitkeä henkinen ja todella nopea juoksemaan. Tämä lajike ilmeisesti saapunut tänne Espanjaan Etelä- Amerikasta. Lisää torakoista https://fi.wikipedia.org/wiki/Torakat

Mikäli siis törmäät otukseen, niin siitä ei kannata olla kovinkaan huolissaan. Tästä otuksesta ei pääse koskaan lopullisesti eroon kuten ei muuallakaan maailmassa, mutta jos asunnossasi sattuu torakoita majailemaan on kengän pohjan lisäksi hyvät lääkkeet torakan torjuntaan. 

Ohjeet torakan torjuntaan:

Laakerinlehdet ja Laventeli: Torakat eivät pidä laakerinlehden hajusta, joten murskaa tai pistä kokonaisina lehtiä esim. roskiksen lähettyville.

Liima-ansa: Pistä pahvin palasen päälle vahvaa liimaa ( niitä on myöskin ostettavissa valmiina ) ja asetat tämän vaikka jääkaapin alle.

Kuumakuolema: Kiehuvaa vettä viemäreihin.

Boorihappo: Tätä ostetaan paljon apteekeista torakka ansoihin. Voit tehdä pieniä boorihappopalloja, joihin kuuluu pieneksi pilkottu sipuli, kupillinen jauhoa, lusikallinen sokeria 4lusikallista boorihappoa. Poissa lasten ja eläinten ulottuvilta voi olla myrkyllistä !

Bicarbonaatti ja sokeri: Torakat rakastavat makeaa ,mutta heillä on hapollinen vatsa, joka ei kestä sokeria. Nopea vaikutus 1- 2min.

Sulje hyvin jauhoja sisältävät elintuotteet, torakat rakastavat jauhoa.

Ammoniakki on kova sana myöskin. Pese lattiat ammoniakki pohjaisella tuotteella.

Pidä roskis kiinni.

Sulje seinän reijät esim. kuumalla silikonilla.

Torakka spray -kaupasta.

Lähde: http://espanjaariisumassa.jaaespanjaan.com/katso-miten-paaset-torakoista-eroon/

Eli mikäli tapaat näitä otuksia täällä Espaanjassa, niin ei ole syytä huoleen, ne vain on hyväksyttävä siinä, kuin Suomessa itikat ja omanlaisensa pörriäiset. 

Tuttuun tapaan kuvat klikkaamalla suuremmiksi.

Tervetuloa mukaan seikkailuun eteläisellä Costa Blancalla. Toivotan sinut lämpimästi tervetulleeksi myös erittäin suosittuun facebook-ryhmään "Operaatio Varpaat mereen"Apua asunnon etsintään alueelta löydät klikkaamalla linkkiä Camiro Grupo Internacional.


Saludos del Sol 
Lähikuvassa torakka. Kuva: http://www.hs.fi/matka/a1418964570446

Torakoita myrkytetään viemäreihin joista ne nousevat kuolemaan päivän valoon. Valkoinen merkki kannessa siitä, että tämän kaivon kohdalla homma hoidettu.

Muutama henkensä heittänyt yksilö.  Takana olevasta viemäristä tulleita yksilöitä.

Lähikuvaa muutamasta torakasta.

Roskat tyhjennnetään täällä iltahämärällä. Roska-autot täällä omanlaisiaan ja fiksuja. Sivulla robottikädet, jolla roskat kipataan auton katosta sisään.Laitetaan loppuun kevennykseksi erittäin suosittua espanjalaista musiikkia muutama videopätkällinen. Olkaa hyvä. Kannattaa ehdottomasti kuunnella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti