maanantai 26. lokakuuta 2015

Kouluunhakuprosessi Espanjassa Torreviejassa ja Orihuela Costalla.

Luonnollisesti ensimmäinen tehtäväsi on pyrkiä etsimään koulu johonka haluat lapsesi laittaa. Tämä on helpoin tapa selvittää keskustelemalla lasten vanhempien ja lasten kanssa, jotka käyvät kyseisiä kouluja ja tietenkin vierailla kouluissa tutustumassa niihin, kuten me teimme. Annoimme koulun määrittää asuinalueen johon itse asetumme hyvin pitkälle. Koulut yleisesti hyvätasoisia Espanjassa.

Itse koulun ratkaisee koulutoimen pisteytysjärjestelmä, johonka vaikuttaa esimerkiksi asuinpaikkasi ja montako saman perheen lasta on samassa koulussa. Asuinpaikan valinnalla siis paljon merkitystä koulupaikan lopullisessa valintaprosessissa. 

Itse kouluun voit hakea, kun olet perheinesi rekisteröitynyt kaupungin asukkaaksi, et ennen tätä. Muista tässä kohtaa, että sinulla on oltava vähintään kuusikuukautta oleva vuokrasopimus tai oma asunto, ennen kuin voit rekisteröityä kaupungin asukkaaksi. Eli mikäli asut Orihuela Costan puolella rekisteröidyt asukkaaksi sinne tai vastaavasti Torreviejan kaupunginpuolella sen kaupungin asukkaaksi. Torreviejan kaupungin asukkaaksi rekisteröinti ohjeet suomeksi löydät http://torrevieja.es/sal/ayuntamiento/censo/empadronamiento/indexfi.aspx

Torreviejan kaupungin yhteystiedot löydät http://www.torrevieja.es/sal/index.aspx

Orihuela Costan vastaavasti http://www.orihuela.es/ Huomaa, että Orhihuelan kaupungintalon haarakonttori löytyy Orihuela Costalta Playa Flamencalta. Käytä apuna vaikka google kääntäjää selaillessa kaupungintalojen sivuja.

Seuraavaksi menet koulutoimistoon hakemaan ohjeet, hakupaperit ja muutamia täyttäviä papereita itse koulua varten. Torreviejan kaupungin koulutoimi löytyy täältä.  Orihuela Costan puolella sikäli asiat on hivevenen helpompi järjestellä, koska saat kaikki palvelut saman katon alta kaupungintalolta, joka sijaitsee Playa Flamencalla aivan E-332 tien varrella. Torreviejan kaupungissa vastaavasti joudut käymään muutamassa eri toimistossa hoitamassa asioita. Kaikki paperit ja asiointi on hoidettava käytännössä espanjaksi. 

Kun asioit seuraavan kerran kolutoimella, sinulla pitää olla mukana koko perheen passit, passeista kopiot, todistus että olet perheinesi kaupungin asukas, lasten passikuvat, täytetty hakemus ja mihinkä kouluun haet. Tämän jälkeen virkailija hyväksyttyään paperisi ilmoittaa sinulle ajan, jolloin saat tietää mihinkä kouluun lapsesi pääsevät.

Tässä välissä on hyvä käydä terveyskeskuksessa lääkärillä. Toki voi sen tehdä jo aikasemminkin, jossa lasten lääkärintarkastus. Muista varata etukäteen aika. Lääkärintarkastuksen jälkeen saat siitä dokumentin koululle. Samasta paikasta saat SIP terveyskortin koko perheelle. Tämäkin vaaditaan kouluun. Tässä kohtaan sinulla on oltava esittää terveyskeskuksessa voimassa olevat Eurooppalaiset sairaanhoitokortit koko pesueesta.

Kun saat tietää mihinkä kouluun lapsesi pääsevät, niin seuraavaksi vierailet koululla täyttämässä koulun omia asiapapereita, joissa kysymyksiä laidasta laitaan kuten allergiat ja saako lapsille opettaa katolilaista uskontoa, sekä liuta muita kysymyksiä.

Muista ottaa koululle myös passikuvia lapsista, ne tulevat koulun omiin arkostoihin. Koululla sinulla on myös oltava kirje apostille ja espanjankielinen virkatodistus joilla todistat, että lapst ovat varmasti omiasi. Tämä pitää olla espanjaksi ja sen saat Helsingin maistraatista puhelinsoitolla hintaan noin 50 euroa. Rokotustodistukset on hyvä myös ottaa lapsille mukaan Suomesta.

Tässä siis seikkaperäiset ohjeet kuinka homma käytännössä etenee. Siksi seikkaperäiset, koska välillä virkailijan vaihtuessa voi käytäntö pienissä asioissa vähän vaihdella. Asia voi tuntua monimutkaiselta aluksi, mutta kun varaat hitusen aikaa ja vierailet kaupungintalolla ja kouluilla, niin ystävälliset virkailijat auttavat varmasti eteenpäin ja vastaavat kysymyksiisi. Suosittelen ottamaan tulkin mukaan jos kieli ei tarpeeksi taivu.

Täältä hyvää tietoa lisää http://www.maatieto.net/maat/espanja/koulutusjarjestelma

Kirjoitukseni "Lasten ensipäivät espanjalaisessa koulussa" löydät täältä.

Lisää kuulumisia ja vinkkejä tulossa Espanjassa asumisesta. Pysy siis kuulolla ja tilaa uusin blokkaukseni yläpalkista suoraan sähköpostiisi. Mikäli olet uusi lukija tällä kanavalla, niin kannattaa lukea myös noita vanhempia bloggauksiani. Muista myös jakaa blogiani vaikka facebookissa, niin saavat muutkin hyvää tietoa Espanjassa asumisesta. Klikkaamalla oikealla olevaa Camiro Grupo Internacional linkkiä löydät apua asunnon etsinnässä Costa Blancan alueelta. 

Saludos de Sol
Sitten vain läksyjen kimppuun.
Torreviejan kirkko, jonka viereltä löydät kaupungintalon.

Orihuela Costan kaupungintalo.

Kouluterveyden lääkärintodistus kaavake.

Yhden koulun käytävältä.

Yhden koulun pallokenttä. Jalkapallo suosittua täällä Espanjassa.

Koulun sisääntuloaula.

Kouluun hakukaavake.

Yksi terveyskeskuksista Torreviejassa, jossa tehdään lääkärintarkastuksia koulua varten.

Torreviejan kaupungintalo.

Asiaa kansainvälisestä kelalkortista.

Torreviejan koulutoimen toimisto.


Repun valintaa koulutielle.

Rokotusohjelma erikäisille lapsille Espanjassa.


3 kommenttia:

 1. Hei! Teksti on jo vanha, mutta aihe kuitenkin ajankohtainen joten ajattelin kysyä neuvoa lasten koulunhakuun liittyen. Kirjoitit tuossa että "Itse kouluun voit hakea, kun olet perheinesi rekisteröitynyt kaupungin asukkaaksi, et ennen tätä. Muista tässä kohtaa, että sinulla on oltava vähintään kuusikuukautta oleva vuokrasopimus". Meillä on tilanne se että olemme muuttamassa ensi kesänä, mutta aikeissa on vuokrata talo ensin vain 3 kk ajalle ja etsiä paikanpäällä pidempiaikainen vuokra-asunto/talo, kun tiedämme mihin kouluun lapset pääsevät ja mikä alue on meille paras vaihtoehto. Emmekö siis voi hakea lapsille koulupaikkaa jos meillä on vain tuo 3 kk aikainen vuokrasopimus kun saavumme Espanjaan? Taloa olemme varaamassa elokuusta lähtien ja koulut kaiketi alkavat siellä syyskuussa? Kiitos jos ehdit vastailemaan :)

  Lumisia terveisiä täältä Suomesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei. Meidan kohdalla oli tosiaan niin. Toki asia kannattaa tarkastaa, jos vaikka tilanne muuttunut.

   Poista
  2. Kiitos nopeasta vastauksesta :) Täytyy selvitellä vielä tarkemmin asiaa.

   Poista