perjantai 18. syyskuuta 2020

Koulunkäyntiä Espanjassa Corona viruksen saattelemana

Näitä korona päivityksiä en ole juuri jaksanut aiemmin kirjoitella, koska sitä joka media ja lehdistö täynnä. Olen ollut koko koronaan hitusen kypsynyt.  Olisin voinut kirjoittaa sata bloggausta aiheesta, mutta tuntuu kuin koko maailma olisi yhtä virusta, eikä juuri muita uutisia ole ollut. Tästä syystä aiheesta omat postaukseni ovat olleet poissa, en ole aiheesta juuri jaksanut kirjoitella, mutta videoita tein aiheesta useamman, jotka löydät Youtube  kanavaltani, mutta tänään pieni juttu koulunkäynnistä täällä Espanjassa näin korona viruksen alla.  

Ensinnäkin voin sanoa, että meidän alueellamme, missä asumme täällä Torreviejan sekä Orihuela Costan alueella ei ole ollut juuri mitään normaaliin poikkeavaa koko viruksen aikana, muuta kuin se, että olimme 100 päivää karanteenissa tuossa keväällä ja koulut oli täysin peruttu. Tartuntoja alueella on ollut todella vähän, kuolleita ei juuri lainkaan, mutta silti meni koko kevätlukukausi koulusta kotiopetuksen merkeissä internettiä käyttäen. Olihan kevät..huh..siispä syksyä kohti.  


Koulut alkoivat täällä Espanjassa "normaaliin" tapaan ja meilläkin lapset koulutielle. Tyttö jatkaa yläasteella ja pieni miehenalku ala-asteella. Varotoimet joka tapauksessa kouluissa virusta vastaan ovat hyvinkin voimalliset. Ennen koulun alkua oli vanhempain iltoja, joissa opastettiin kaikkeen ohjeistukseen. Nämä säännöt ja käytännöt vaihtelevat todella paljon maakunnittain sekä koulujen kesken. Siitä seuraavassa:  


Ala-asteella missä meillä pieni mies on säännöt seuraavat. Kouluun saapuessa mennään viidestä eri portista luokittain kouluun sisälle.  Lapsi jätetään portille ja muita tuttavia ei saa olla mukana. Saattajana vain yksi henkilö. Sama sääntö myös hakiessa. Välimatka oppilailla pitää olla 1,5 metriä ja maskia on käytettävä kaikkialla paitsi, kun on saapunut omalle paikalle pulpettiin. Tämä hieno juttu, ettei maskia lasten tarvitse käyttää koko koulupäivää tässä koulussa. Mitään koulutarviketta kynää tai kumia ei saa lainata lasten kesken kaverille, vaan kaikilla on oltava omat tarvikkeet.  Myös oma vesi on oltava mukana. Mistään koulujen hanoista ei saa juoda. Lisäksi maskeissa on oltava lapsen oma nimi. Siitä kai opettajat tunnistavat oppilaansa?  Aamuisin on mitattava kuume lapselta. 


Tyttären yläaste on vielä tiukempi normien suhteen. Kouluun meno on suht samat normit ja nouto myös. Tosin siihenkin tuli menneellä viikolla tiukennuksia, mutta yläasteelaiset joutuvat pitämään maskia koko päivän ja kaikkialla koulun alueella aamusta koulupäivän loppuun saakka. Tämä tosi raskas rasti lapsille. Kuulemma jos poistaa maskin, on rehtorille meno. Myös välimatkat 1,5 m ovat samat heillä. Sääntöjen mukaan lapselta on myös mitattava joka aamu kuume ennen kouluun menoa. Kuulostaa varmasti suomalaisittain rajulta, mutta näiden kanssa on nyt elettävä.  


Naapurissamme Murcian alueella, jossa tuttavamme tyttäret ovat koulussa, niin koulua on vain muutama päivä viikossa kahden tunnin ajan. Loppu on kotiopetuksena. Murcian maakunta onkin perustanut itsensä todella tiukkojen rajoitusten piiriin. Maakunnassa on todella tiukat rajoitukset käytännössä kaikkeen virukseen liittyen. Nämä asiat koskevat maakunnassa liikkumisvapautta sekä maskipakkoa tällä hetkellä.   


Tuntuu varmasti monesta oudolta nämä käytännöt, mutta Espanja ei varmasti halua enää itseään uudelleen valtakunnalliseen lukkoon ja siksi nämä rajoitukset. En niistä itsekkään juuri pidä saatikka lapset, mutta maassa maan tavalla vaikka koko koronaa ei tässä meillä ole juuri rajummin näkynyt. Kyllä se arki siitä taas helpottuu.  Virus on ollut meidän alueella käytännössä täysin harmiton. Varotoimet tuntuu välillä ihmeen voimakkailta vaikka käytänössä elämme ihan täysin normaalissa maailmassa. Täällä ei ole ollut kertaakaan mitään ongelmaa todellakaan minkään suhteen. Välillä tuntuu, että kaikki on todellista ylireagointia, mutta mene ja tiedä?  Tämän ohjeistuksen kanssa vain on nyt elettevä. 


Jos siellä "vapaassa" Suomessa jotain lasta tökkii kouluun meno, niin kerro tämä hänelle tai pyydä lukemaan blogi. Ei se koulunkäynti noin normaalisti niin kauheaa ole :) Oikein paljon terveisiä teille kaikille koululaisille sinne Suomeen! Hyvin teillä päivät menee tuskin ilman näitä toimenpiteitä :) Terveisä vanhemmille myös! Täällä koulukirjojen ja muidenkin tarvikkeiden hankinta hitusen hankalampaa, kun ei koululla suoraan voi juuri asioida, että emme turhista nurise. 


Loppuun tuttuun tapaan muutama kuva sekä videoita kevennykseksi. Toisessa videossa muutama vuosi sitten todella mahtava yllätys meille vanhemmille, kun opettajat olivat tehneet salaa hienon musiikkivideon yhdessä oppilaiden kanssa. Tervetuloa mukaan seikkailuun eteläisellä Costa Blancalla. Toivotan sinut lämpimästi tervetulleeksi myös erittäin suosittuun facebook-ryhmään "Operaatio Varpaat mereen". Apua asunnon etsintään alueelta löydät klikkaamalla linkkiä Camiro Grupo Internacional. Muista myös tilata YouTube kanava, jossa paljon juttuja espanjasta, jonka löydät täältä.

Saludos del Sol! 

Kouluun menossa. Maskit päällä mennään. 


Näin sinne kaikki koulutielle astutaan..

Tässä jonotellaan ja odotellaan lapsien koulusta pääsyä. Kaikki kuten ennenkin, mutta nyt on turvaväli. 

Yläasteelta kotiin. Kaikilla maskit. . 

Tässä näitä kivoja aikoja ennen koronasirkusta. 

Kevennykseksi hyvää musiikkia. 

Unelmiesi asunto Espnjasta https://www.camiro.es/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti