keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Passit ajan tasalle.

Espanjaan muuttoa suunniteltaessa, tai muutoin matkustellessa on passi oltava ajan tasalla. Passin voit hakea tietyin edellytyksin myös verkossa, mutta meidän tapauksessa asia vaati henkilökohtaisen käynnin paikallisella poliisiasemalla. Operaatio vie noin vartin. Passin valmistuttua voit noutaa sen poliisiasemalta, tai R-kioskilta kuuden vuorokauden sisällä. Ilmoitus tulee tekstiviestinä.

Muista varata aika, ennen kuin menet asioimaan henkilökohtaisesti poliisiasemalle. Näin ollen sinun ei tarvitse jonottaa. Toinen huomioitava seikka on se, että ajokortti ei ole virallinen henkilöllisyystodistus. Eli ota mukaan vanha passi tai virallinen henkilökortti, niin homma nopeutuu mukavasti. Lasten passeissa pitää olla molempien vanhempien hyväksyntä. Luonnollisesti tarvitset mukaasi myös passiin sopivat viralliset valokuvat.

Ulkomailla ollessa itse passista kannattaa pitää erittäin hyvin huolta. Varmuuden vuosksi kannattaa ottaa muutamia kopioita ja jemmata ne huolellisesti. Eli jos vaikka varas iskee, on helpompi asioida konsulaatissa kopion kanssa, kuin pelkän puheen perusteella. Lisänä kannattaa ottaa sähköinen taltiointi passista ja piilottaa se vaikka omaan sähköpostiin. Kopio on tosin parempi, jos sattuu passi katoamaan. Suomen passi on haluttua tavaraa, koska sillä pääsee 173 maahan ilman viisumia.

Uusi passi on voimassa viisi vuotta ja se on kätevä käydä uusimassa vaikka Suomessa lomalla käydessä. Eli kun tiedät tulostasi kotimaahan, varaa ajoissa aika poliisiin tai uusi passi verkossa. Mikäli Suomen visiitti kestää kuusi arkipäivää ehdit saada passin kätevästi mukaasi. Normaali hinta passille oli tällä hetkellä 48 euroa. 

Täydelliset virallistet ohjeet passin hakuun löydät poliisin verkkosivuilta. Mikäli tarvitset muutossasi vaikka työpaikkaa varten rikosrekisteriotteesi, sen taas voit hakea oikeusrekisterikeskuksesta. 

Näin taas yksi askel eteenpäin ja kohti uusia seikkailuja. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti