tiistai 8. lokakuuta 2019

Jamón ibérico - Iberian kinkku Espanjassa

Espanja on ruokakulttuuristaan tunnettu hyvin rikkaaksi maaksi ja tänään haluan esitellä teille yhden oman ehdottoman suosikkini Iberian kinkun, joka kuuluu Espanjassa varmasti jokaiseen ruokapöytään, arkeen sekä juhlaan. Tämä herkku käy niin tapakseksi, leivälle, salaattiin tai nautittavaksi pelkiltään.  Käyttö tällä herkulla on rajaton. Itselläni oli melkoiset ennakkoluulot tätä herkkua kohtaan, kun tottunut aina perinteiseen suomalaiseen "joulu" kinkkuun, mutta pienen totuttelun jälkeen a-vot! 

Kinkku valmistetaan porsaasta suolaamalla sekä ilmakuivaamalla.  Kinkkuja on myös useampaa lajia, joihin en sen paremmin keskity tässä, vaan tarkemmin itse valmistuksesta sekä laajemmin muuta tietoa tästä herkullisesta kinkuista voit lukea täältä.  

Minulla on usein ilo tulla kutsutuksi työni puolesta rakennusyhtiöiden promootio tilaisuuksiin, joissa meille esitellään uutta alkavaa rakennuskantaa. Näissä tilaisuuksissa on yleensä poikkeuksetta Iberian kinkkua tarjolla, jota leikkelee taitava Cortador. Liha leikataan paperin ohuiksi siivuiksi ja asetellaan kauniisti vieraille. Mitä ohuempi siivu, niin sen aromikkappaampi liha. Siivun pitää olla kuin tupakkapaperi, josta miltei näkyy läpi. Tämä lihanleikkaajan ammatti on hyvin arvostettu Espanjassa. Pääsääntöisesti Cortadorit ovat miehiä, mutta löydät jutun naisista alalta täältä. 

Kaupoista voit ostaa valmiita kinkkusiivuja vakuumiin pakattuna. Jokaisesta espanjalaisesta kaupasta löydät kymmeniä eri kinkkulaatuja. Rohkeasti vain kokeilemaan eri laatuja. Itse pyrin ostamaan kinkun aina lihatiskiltä, jossa saat seurata kun kinkku viipaloidaan sinulle kauniin ohuiksi siivuiksi ja asetellaan kauniisti pakettiin. Toki kaupasta saa ostaa myös kokonaisen kinkun. Itse leikkaamiseen tarvitaan kinkkuteline sekä erittäin terävä pitkä veitsi. Alempana video klippi, jossa ohjeet kuinka kinkkua leikellään. 

Sinänsä hauska, niin Iberian kinkku toimii myös Espanjan talouden yhtenä todellisena mittarina. Mitä enemmän kinkkua myydään, niin sen paremmin menee Espanjan taloudella sekä sisämarkkinoilla, koska kinkku on kohtuullisen kallista, niin se jää rahan puuttuessa kauppaan ja kun taas rahaa on kinkun myynti todella hyvää. Laadukas kinkku voi maksaa jopa satoja euroja. Alempana kuvista näet tämän herkullisen kinkun hintoja. Tällaisiin herkullisiin tunnelmiin täältä Espanjan maalta tällä kertaa. 

Olen luvannut kaiketi jo yli sata kirjoitusta sitten kirjoittaa myös työstäni asuntojen myynnistä Espanjassa, joten seuraava kirjoitus siitä, tai vaikka pari  :) Olen pahoillani aiheita vain on niin paljon mistä kirjoittaa. Kiitos, että olet mukana ja matkassa.  Pysy kanavalla. Juttuja tulee lisää varmasti. 

Tervetuloa mukaan seikkailuun eteläisellä Costa Blancalla. Toivotan sinut lämpimästi tervetulleeksi myös erittäin suosittuun facebook-ryhmään "Operaatio Varpaat mereen"Apua asunnon etsintään alueelta löydät klikkaamalla linkkiä Camiro Grupo Internacional. Muista myös tilata YouTube kanava, jossa paljon juttuja espanjasta, jonka löydät täältä.Saludos del SolCortador leikkaa kinkusta ohuita siivuja ja asettelee ne kauniisti esille. 

Kinkkuja on todella monen sorttista tarjolla. 

Valmiiksi siivutettuja viipaleita, joita löydät jokaisesta kaupasta.

Valikoimat ovat todella laajoja.

Tässä lisää. 

Tässä yksi kaunis juhlapakkaus. 

Lihatiskiltä voit ostaa kinkun jolloin se siivutetaan hienosti sinulle. Mikäli ostat kokonaisen kinkun kotiin, niin tarvitset kuvassa näkyvän telineen. 

Paketteja ja kinkkuja on varmasti jokaiseen makuun.

Tarjouksessa 149 euroa tämä kinkku. 

Tässä hitusen edullisempi 125 euroa. 

Paikallisen Carrefourin valikoimaa.Tässä ohjeet oikeaoppiseen kinkun leikkaukseen.

Unelmiesi asunto espanjasta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti