Asunnonostoprosessista olen luvannut kirjoittaa lisää, joten julkaistaan aiheesta pieni teksti tähän väliin. Ensimmäisen postauksen aiheesta hiljan kirjoittelinkin; pääset lukemaan sen täältä. Varsinkin asuntokaupan sivukulut mietityttävät monia -mitä kustannuksia kauppaan liittyy sekä mitä nämä kustannukset sisältävät? Teksti on miltei suora kopio yrityksemme kotisivuilta camiro.es. Omasta työstäni asuntojen parissa löydät kirjoituksen "Helmenkalastajana Espanjassa", luettavissa täältä.
ASUNTOKAUPAN KUSTANNUKSET
Asuntokaupan kokonaiskustannukset Espanjassa koostuvat kiinteistön kauppasumman lisäksi varainsiirtoverosta sekä asesoria- tai asianajopalkkiosta ja muista mahdollisista kuluista tapauskohtaisesti. Myyntivälityspalkkio on yleisesti aina sisällytetty valmiiksi asunnon kauppahintaan ja sen maksaa asunnon omistaja toimeksiantajalleen.
Kiinteistöjen kokonaiskauppahintaan pitää Espanjassa laskea kaupasta riippuen 12–15 %:a muita kauppaan liittyviä kuluja varsinaisen asunnonostohinnan lisäksi. Kulujen rakenteesta kerron tarkemmin alla. Haluan muistuttaa, että kuluerät ovat ohjeellisia ja perustuvat vuodenvaihteen 2015-2016 aikaiseen asuntokauppaan liittyvään lainsäädäntöön. Alkuvuonna 2017 ei ilmeisiä muutoksia. Asuntokauppaan liittyvistä kuluista saat aina henkilökohtaisen tarjouksen omalla kielelläsi selkeästi eriteltynä.
VARAINSIIRTOVERO, ASESORIA- TAI ASIANAJOPALKKIO
Varainsiirtovero on suurin kuluerä asuntokaupassa ja se on suuruudeltaan 10 %:a käytetyn kiinteistön kauppahinnasta. Uudistuotannossa maksettava arvolisävero on 10% alv sekä leimavero 1,5 %:a.
Asesoria- tai asianajopalkkio sisältää kauppakirjan laatimisen lisäksi laajan ja täydellisen palvelupaketin. Muista huomioida, että asiaa hoitavan toimiston hinta voi hieman vaihdella asuntokaupasta riippuen. Paikallisten yhteistyöyritystemme palkkiot sisältävät seuraavia palveluita.
- Kauppasopimuksen laatiminen
- Kiinteistön rasitustilanteen ja juridisen tilanteen tarkistus (esimerkiksi onko lainhuudattamattomia rakennusneliöitä, rasitteet, toimitettu lopputarkistusasiakirja)
- Juridinen neuvonta sekä veroneuvonta
- Vesi- ja sähkömaksujen tarkistus
- Yhtiövastikemaksujen tarkistus
- Pidätys kauppahinnasta mahdollisista myyjälle kuuluvista vesi-, sähkö- tai muista maksuista ja näiden mahdollisten velkojen maksaminen
- Pidätys plusvalía-veron maksamista varten (maapohjan arvonnousuvero)
- Tulkkaus- ja muu apu notariaatissa
- Lainhuutoasiakirjan allekirjoitus valtakirjalla, mikäli sellainen on myönnetty. Tämä on hyvin yleinen käytäntö, mikäli ostaja ei asu kohdemaassa. Näin kaupan voi hoitaa täydellisesti Suomesta käsin.
- Verojen maksu (varainsiirtovero, ei-residentin myyjän 3 %:n pidätys mahdollista myyntivoittoa veroa varten, plusvalía-veron maksu)
- Asiakirjojen tarkistaminen esimerkiksi asuinkelpoisuustodistus, energiatodistus
MUUT KULUT
Asunnon ostajalle tulee lisäksi tapauskohtaisesti maksettavaksi alla lueteltuja kulueriä.
- Nimenmuutokset sähkö- ja vesilaitoksille, taloyhtiölle ja kunnallisverotoimistoon
- Uudet sopimukset, mikäli valmiita sopimuksia ei ole tai ne on irtisanottu esimerkiksi maksamattomien laskujen vuoksi
- NIE-numero (sis. NIE-numeron hakeminen, toimitusmaksu sekä numeron rekisteröinti veroviranomaisille)
- Valtakirja (sis. notaaritoimeksiannot, tulkkaus notariaatissa sekä asiakirjan maksu notaarille tai valtakirjan laatiminen Suomeen)
- Rekisteröintikuluja (notaari- ja maarekisteripalkkiot)
Tässä pääpiirteittäin asioita, jotka on tärkeä tietää ostaessasi asuntoa Espanjasta. Ostajalle prosessi on tehty erittäin helpoksi, turvalliseksi ja luotettavaksi, koska asuntokaupan joka vaiheessa on ammattiosaaminen vierelläsi omalla äidinkielelläsi vastaamassa pienimpiinkin kysymyksiisi. Asiakkaittemme ajatuksia lainaten " Onko tämä todellakin näin helppoa?". Vastauksena, että kyllä on.
Asuntojen hinnoista, sijoittamisesta sekä muusta asuntoihin liittyvistä teemoista kirjoittelen jatkossa lisää. Pysy siis kanavalla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti