torstai 8. kesäkuuta 2017

Kuoleman RIP virrat Espanjassa.

Tästä aiheesta on pitänytkin kirjoittaa jo kauan sitten varoitukseksi, mutta jostain syystä se on valitettavasti jäänyt, joten nyt erittäin tärkeää tietoa aiheesta kuolemanvirrat. Vaikka meri on kaunis ja siinä on ihana uida, niin se kätkee sisäänsä myös vaaroja. Näihin vaarallisiin virtoihin kuolee ympäri maailmaa rannikoilla vuosittain useita ihmisä hukkumalla. Niin myös täällä Espanjassa.

Nämä kuoleman (RIP) virtaukset ovat erittäin vaarallisia ja siksi on erittäin tärkeä tiedostaa miten ne syntyvät, kuinka niitä voi välttää sekä kuinka toimia tilanteessa mikäli vain tällaiseen virtaukseen joutuu. Tämä blokkaukseni voi pelastaa jopa jonkun lukijan hengen.

Virtaukset syntyvät kun aaltojen tuoma vesi haluaa paeta takaisin avoimelle merelle. Vesi hakee luonnollisesti helpoimman reitin palata takaisin merelle. Kun merenpohja on hyvin moniulotteinen pohjamuodoiltaan,  niin vesi hakeutuu hyvinkin kapealle alalle palatessaan takaisin merelle helpointa reittiä. Eli virtaus kulkee rannalta pois merelle päin. Näin ollen virtaan joutuessasi ajaudut hyvin nopeasti avomerelle päin. Huomaa, että virtauksia voi olla matalassakin vedessä. Tämä tärkeä huomio lasten suhteen.

Luonnollisesti helpoin tapa suojautua virroilta on tunnistaa vaara ja tiedostaa, että tällainen vaara voi olla olemassa sekä uida turvallisilla rannoilla missä on hengenpelastajat. Muista myös uskoa uimavalvojien asettamia lippuja. Niitä ei missään tapauksessa ripusteta turhaan. Oheisesta linkistä lipuista enemmän täältä ja suomeksi täältä. Tähänkään järjestelmään en sataprosenttisesti luottaisi, vaan opettelisin tuntemaan myös itse nämä virrat. Kerrankin näin tilanteen, jossa oli useita uimareita tuulisella rannalla, niin hengenpelastajalta loppui ilmeisesti työvuoro ja hän lähti, mutta uimarit jäivät.

Mikäli kuitenkin joudut jostain syystä kuoleman virtaan, niin älä joudu paniikkiin. Älä myös ui virtaa vastaan. Se vie sinulta kaikki voimat. Turvallisempi tapa on antaa virran viedä sinua ja säästää voimia rantaan paluuta varten. Kun virta on heikentynyt voit uida poikittain pois virtausalueelta ja palata rannalle. Lopussa useampi video aiheesta englanniksi. Kannattaa joka tapauksessa katsoa, vaikkei kieli taivu. Asia on esitetty erittäin hyvin kuvin ja esimerkein videoilla.

Olen itse joutunut kerran vastaavaan virtaan ja voin sanoa, että ei ollut mielyttävä kokemus. Ilokseni saan olla vielä tässä näppäimistön äärellä jatkamassa juttua. Menin tuulisena päivänä yksin uimaan, enkä tiennyt että virtauksia on edes olemassa ja kuinka menetellä. Jouduin kyseiseenen virtaukseen. Itse tein sen pahimman virheen ja yritin uida vastavirtaan. Onnekseni rantakallio oli niin lähellä, että sain lopulta tartuttua siihen. Jos rantakallio ei olisi ollut ihan vierellä ja en olisi kohtuullisen hyvä uimari, niin olisin todennäköisesti hukkunut. Suojelusenkeli oli matkassa.

En sen paremmin ole asiantuntija, mutta sain sydämelleni kirjoittaa tekstin aiheesta. Lähteenä tällä kirjoituksella alla olevat videot. Laittamalla googleen hakusanaksi Rip current löydät aiheesta lisää laajasti infoa. Mikäli et halua jakaa tätä tekstiä, niin jaa ainakin alla olevia videoita tuttavillesi. Suurin hukkumissyy virtoihin on ilmeisesti se, että kyseistä vaaraa ei tiedetä olevan olemassa. Huomioi myös se, että tämä koskee kaikkia maailman meriä. Jos sinulla on parempaa tietoa aiheesta, niin palaute on ilman muuta tervetullutta. Turvallisia uintihetkiä upeille rannoille!


Tervetuloa mukaan seikkailuun eteläisellä Costa Blancalla. Toivotan sinut lämpimästi tervetulleeksi myös erittäin suosittuun facebook-ryhmään "Operaatio Varpaat mereen"Apua asunnon etsintään alueelta löydät klikkaamalla linkkiä Camiro Grupo Internacional.


Saludos del Sol

                                       
Unelmiesi asunnot Espanjasta http://www.camiro.es/fi/


6 kommenttia:

 1. Kirjoitat erittäin tärkeästä asiasta. Minun mieheni meinasi hukkua vuosia sitten Kanarialla jouduttuaan ko. tilanteeseen. Hän on hyvä uimari, mutta ei silloin päässyt takaisin rantaan, kun virta vei aina vain kauemmaksi. Lopulta älysi huutaa apua ja hengenpelastajat kävivät hakemasssa hänet rantaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Onneksi miehesi selvisi, monelle käynyt huonommin. Rannat ovat tosiaan turvallisia, kun vain tiedostaa asian ja osaa varoa.

   Poista
 2. Kiitos kun jaoit tämän lukijoiden kanssa!
  Tärkeää asiaa!

  Mukavaa viikonloppua teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitoksista :) Hyvää viikonloppua myös sinne Mantelilaaksoon :)

   Poista
 3. Voisitteko lähettää mimulle viestin sp.haluan säilyttää yhteystietonne . Olen tulossa syksyllä rannikolle

  VastaaPoista
 4. Minulle voi laittaa viestiä senjorrose@gmail.com tai voit ottaa yhteyttä yrityksemme kautta https://www.camiro.es/fi/

  VastaaPoista