keskiviikko 12. lokakuuta 2016

Mikä minua mättää Espanjassa? Sama kuin Suomessa.

Olen kuullut usein kysymyksen täällä Espanjassa asuvana, että mikä siellä on sellainen asia, joka minua oikeasti harmittaa. Joku voisi ajatella, että se on byrokratia, mutta voin heti todeta, että se ei varmasti ole täällä yhtään sen monimutkaisempaa kuin Suomessakaan. Päin vastoin. Ainakin itse olen kokenut kaikki hyvinkin mutkattomaksi niihin ennakkoluuloihin verraten, jota minulle kerrottiin, ennen muuttoani Espanjaan. Käytännössä nämä olivat usein kaikki ihmisten mielipiteitä, jotka käyneet täällä muutaman kerran lomalla, mutta niinhän se on aina varmaa tietoa se. Toki jokaisella omat harminsa kaikkialla. 

Mutta itse asiaa ei tarvitse juuri hetkeäkään sen enenpää miettiä ja vastaus on ihmisten roskaaminen sekä koirien jätökset. Tämä, jos joku minua harmittaa. Toki tämä sama ilmiö on kaikkialla maailmassa, missä on vähänkin enempi ihmisiä, mutta se on tosiaan ainut asia, mitä olen keksinyt, joka minua täällä Espanjassa asuessa oikeasti harmittaa. Tosin täysin sama asia kismittää minua Suomessakin. Roskia tienvarret täynnä. Paras mitä Suomessa retkeillessäni löytänyt on jääkaappeja ja sänky tienvarressa. Puhumattakaan lapin tuntureille kannetuista kaatopaikoista. 

Tämä ilmiö lisääntyy selkeästi täällä meillä rannikolla aina turistien tullessa, mutta kyllä siihen syylistyy toki myös paikalliset. Roskiksia on käytännössä joka paikassa, mutta niin se on ihmisluonto laiska, että ei niitä sinne roskiin asti saa laitettua. Tumppeja, pulloja, tölkkejä, muovipakkauksia ja muuta roskaa löytyy rannoilta, teiden varsilta ja monesta muusta paikasta mistä vain liikut. Usein vielä jopa roskisten vierestä. Jopa koulujen pihoille viskellään roskia ja pidetään jalkakäytäviä koirien vessoina.

Onneksi täällä on ongelmaan tartuttu jo monella tavalla ja lakaisijoita sekä lakaisuautoja näkee tuon tuosta, että paikat pysyvät siisteinä. Tämäkin toki vaihtelee hyvinkin paikoittain ja alueittain. Joissain paikoissa erittäin siistiä ja joissain taasen paikat kuin kaatopaikkoja. Ilmiö ei ole siis mikään Torreviejan tai Orihuela Costan ongelma, vaan valitettavasti samaa selkeää linjaa näet ympäri kaunista rannikkoa liikkuessasi. 

Monesti vain itsekseni mietin, että voi kuinka kauniit rannat,metsät, meret, ja maisemat ihmisille on anettu, mutta ihminen ainoana lajina maailmassa on niin tyhmä, että se tuhoaa ympäristöään näin, eikä osaa arvostaa sitä. Muista siis mikäli tulet tänne vierailulle tai asustelemaan, niin viedä roskat aina niille kuuluville paikoille ja jos sinulla on lemmikki, niin olisi todella mukava kun siivoaisit sen jätökset pois. Näin meillä kaikilla on mukavampi nauttia kauniista rannoista, puhtaista meristä sekä Espanjan lämpöisestä auringosta.  Muista tehdä tämä sama myös siellä kotimaassa tai minne koskaan matkustatkaan.

Tervetuloa mukaan seikkailuun eteläisellä Costa Blancalla. Toivotan sinut lämpimästi tervetulleeksi myös erittäin suosittuun facebook-ryhmään "Operaatio Varpaat mereen"Apua asunnon etsintään alueelta löydät klikkaamalla linkkiä Camiro Grupo Internacional.

Saludos del Sol


Roskiksia löytyy varmasti ja jokaiselle oma lajinsa. 
 Sateiden iskiessä, kaikki huuhtoutuu mereen ja kulkeutuu virtauksien mukana kauas tuhotessa meriä ja kulkeutuessa ravintoketjuun. 

Tämä puutarhajätteille oleva roskis. Vielä kun ihmiset sen tajuaisivat, että ei sekajätteitä tänne. 
Kuva meren rannalta. Ei onneksi meidän lähirannoilta.

Muovia..
Tölkin jaksaa kantaa kaupasta, kantaa sen tienvarteen täytenä, juoda sen, mutta ei jaksa laittaa viereiseen  roskikseen. 
Tässä mereinäköalallisia asuntoja taustalla. Edusta siivottu erittäin hyvin, mutta takana kaatopaikka. 
Ei näin. 

Tölkkejä ja pulloja.

Parhaillaan näillä kauniilla ja laitetuilla rannoilla koirien jätöksiä. Onneksi ei usein ja paikat siivotaan todella ahkeraan. 

Tästä mukava kävellä. Koiran jätöksiä. 

Samaa selkeää linjaa.

Mukava astua tähän kun on esimerkiksi töihin menossa tai viemässä lapsia kouluun. 
Tämä kuva Suomesta. Ei yhtään sen viisaampaa.

Tämä myös. Muovia maastossa.

Suomesta samaa selkeää linjaa.

Kaikki Suomesta olevat kuvat otettu tien varresta muutaman neliön kokoiselta alueelta. 

Alla aiheesta muutama puhutteleva video. 3 kommenttia:

  1. Aika pienet on sun murheet. Mutta ihan hyvä, ettei ole isompia.

    VastaaPoista
  2. Aika pienet on sun murheet. Mutta ihan hyvä, ettei ole isompia.

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommentista Kari. Toki täällä on monenlaisia muitakin murheita, mutta tämä bloggaus oli nyt tästä aiheesta. Aiemmin olen kirjoittanut esimerkiksi köyhyydestä ja kodittomista, jotka huomattavasti suurempi murhe täällä.

    VastaaPoista