tiistai 20. maaliskuuta 2018

Maakuntamatkailua Espanjassa - PARQUE NATURAL SIERRAS DE CAZORLA, SEGURA Y LAS VILLAS

Tässä kirjoituksessa haluan esitellä yhden mitä upeimpia luonnonpuistoja Espanjassa. Tämä Espanjan suurin luonnonpuisto El Parque Natural Sierras de Cazorla, Segura y Las Villas, sijaitsee noin kolmen tunnin ajomatkan päässä omalta asemapaikaltani täältä Torreviejasta. Matka ei ole mitään, kun vertaa siihen, mitä kaikkea nähtävää ja koettavaa tämä huikea luonnonpuisto pitää sisällään. 

Tällä valtavalla luonnonpuistoalueella on kaikkea, mitä vain luonnossa liikkuja ikinä voi haaveilla elämysmatkalta: huikeita patikointireittejä, pyöräilyreittejä, kanoottimelontaa, hevossafaria, off road -ajoa, picnic-alueita, vuorivaellusta, luolaa, kiipeilyä, metsästysretkiä ja kaikkea siltä väliltä. Tämä huikea paikka on itse nähtävä ja koettava. Aikaa voit varata reissuun helposti vaikka viikon tai enemmän, niin et varmasti pitkästy. Oheisen linkin takaa löydät alueesta laajan infopaketin, joka on myös englanniksi.

Keskeisenä infopisteenä puistossa sijaitsee matkakeskus nimeltään Torre del Vinagre. Sieltä saat laajan katsauksen alueesta, sen eläimistä, kasveista, puista ja pääset tutustumaan alueen kolmiuloitteiseen vuorikarttaan sekä paljon muuta. Lähistöltä lähtee myös patikointipolkuja. Yksi niistä on nimeltään "Cerrada de Elias". Luonnonpuistoalueen eri osissa tuotetaan hyvin paljon oliiviöljyä ja matkatuliaisina voit ostaa myös huippuoliiviöljyjä tai käsintehtyä keramiikkaa keskuksesta.

Yksi hyvä tutustumisen arvoinen matkavinkki on luonnonpuistoalueen eteläosassa sijaitseva Cueva del Agua. Lisäksi puistoa halkova, koko Espanjan mittapuussakin massiivinen joki Río Quadalquivir on itsessään nähtävyys. Sen alkulähteelle on myös mahdollista päästä tutustumaan alueella. Kartasta googlattavissa helposti syntypiste "Nacimiento del Río Quadalquivir".

Meillä itsellä oli aikomus muun muassa patikoida alueella, mutta patikka jäi toiseen kertaan. Oli tuon kelin vuoksi matkassa muukin muuttuva tekijä. Kuten jumiutuminen yöksi vuorille nietoksien sekaan, osittain ilman sähköjä. Camping-kamppeilla oli käyttöä :) Hienosti meni meidän ainutlaatuinen reissu kokonaisuudessaan, tuli tutustuttua pieneen idylliseen vuorikylään sekä majataloon. Laittelen luonnonpuistoalueen yöpymisvinkeistä tulevissa kirjoituksissa lisää.

Vettä satoi reissun aikana jokaisena päivänä ja yhtenä päivänä todella satoi reilusti 10cm lunta, kun olimme vuorilla noin kahden kilometrin korkeudella. Siihenkin kannattaa varautua. Samoin kuin siihen, että joka paikassa ole kuuluvuutta netillä tai edes puhelimella. Lämpötila saattaa laskea nopeasti ja yllättäen korkealla, ja lunta tulla muutamassa tunnissa todella paljon.

Yöpymispaikkoja luonnonpuistoalueelta löytyy runsaasti niin telttailijalle, karavaanarille kuin vaativampaa kylpylä- tai näköalahotellia arvostavalle. Kiva huomio oli, että myös karavaanivaunuja tarjotaan yöpymisvaihtoehtona. Itse yövyimme tällä kertaa hotelleissa ja majataloissa alkuperäisestä suunitelmasta poikkeavasti, koska keli teki tepposensa. Camping-tunnelmaan keli oli hitusen vetinen.

Pahoittelen kuvien huonoa laatua sekä puutteellisuutta. Vaikka ohitimme kymmeniä näköalapaikkoja ei sateen ja ajoittain erittäin sankan sumun keskellä saanut juuri mitään kuvattua. Mutta eipä se, oli niin upea paikka, että palaamme aivan varmasti paremmalla kelillä takaisin. Tämä reissu oli ikään vasta ikäänkuin kartoitusretki tälle upealle alueelle. 

Tervetuloa mukaan seikkailuun eteläisellä Costa Blancalla. Toivotan sinut lämpimästi tervetulleeksi myös erittäin suosittuun facebook-ryhmään "Operaatio Varpaat mereen"Apua asunnon etsintään alueelta löydät klikkaamalla linkkiä Camiro Grupo Internacional.


Esta vez, 
Saludos de Nieve

Luonnonpuistoalue on enemmän kuin upea. Kuvan lähde: https://www.horajaen.com/2016/03/11/treinta-anos-de-la-creacion-del-parque-natural-de-cazorla-segura-y-las-villas/

Alueen kartta.

Matkalla puistolle voit nähdä tämän upean padon eteläosissa. 

Metsästys isossa roolissa tällä upealla alueella. 

Alueelta metsästettyjä eläimiä. Ravintoloissa mahdollisuus päästä nauttimaan alueen herkuista.

Lapsilla sadevaatteet miltei koko reissun ajan. Tässä olemme tutustumassa infopisteeseen, jossa laajasti infoa alueesta. 

Alueella useita leirintäalueita.


Tästä lähistöltä saa alkunsa Espanjan pisin joki, río Quadalquivir.

Alueella tuotetaan todella paljon oliiviöljyä. Näitä tuli ostettua matkamuistona.


Lämpötila rupesi laskemaan nopeasti. Auton mittarissa nyt 2,5 astetta, mutta kun laski nollaan,
niin tuli lunta oikein kunnolla.
Muutamassa tunnissa satoi lähes 20 cm lunta. 

Vaikka matkanteko tyssäsi, niin ihan mukava oli yöpyä pienessä pueblossa vuorilla lumisissa maisemissa.

Vuoristossa todella jyrkkiä mäkiä. Lumen kanssa kesärenkailla hitusen haastavia. 

Yhden joen syntysija.

Auton huolto ennen reissua. Kannattaa katsoa, että kaikki kunnossa.
Vuoristossa auto on kovilla, eikä sitä koskaan tiedä, millainen reissu on edessä :).

           
         

                        

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti