torstai 24. elokuuta 2017

Pärjääkö Espanjassa englannilla. Pitäisikö? - osa II

Tämä kysymys nousee niin usein esiin, että otetaan kertauksen vuoksi postaus aiheesta tähän väliin. Lyhyesti vastaten pärjää, mutta vain tietyillä alueilla Espanjassa. Voisi kaiketi esittää kysymyksen toisin päin, että pärjääkö Suomessa englannilla tai espanjalla? Tämä käänteinen ajatus avaa ajatusta ehkä aiheesta parhaiten. Pärjäätkö esimerkiksi Keski-Suomessa Ähtärissä tai Viitasarella englannilla saati sitten espanjalla?

Saan kuulla usein, että Espanjassa joku asia on hankala hoitaa. Toki voi olla näinkin, mutta itse koen, että kohtuullisen kivuttomasti ainakin omalla kohdallani on kaikki asiat sujuneet, mikäli kieli on välttävä Espanja. Asiaa kaiketi voisi ajatella niin, että espanjalainen menee esimerkiksi Suomen KELA:lle täyttämään papereita tai hakee kirjastokorttia. Voi äkkiä vaikuttaa hankalalta. Kaavakkeet ovat suomeksi, ei englanniksi tai espanjaksi, ainakin suurin osa.

Espanjassa pärjäät englannilla hyvin pitkälle asuessasi rannikolla, jossa paljon ulkomaalaisia. Näillä alueilla ihmiset puhuvat helposti jopa neljästä viiteen eri kieltä kuten moni tuttavani. Kuitenkin pääsääntöisesti miltei kaikki kaavakkeet, koulupaperit tai muut viranomaisten paperit ovat espanjaksi, mutta hyvin usein turistialueilla saat apua ko asioihin englanniksi virkailijoilta tai viranomaisilta. Toki myös suomalaisten suosimilta alueita saat apua myös suomeksi. Mikäli taasen poikkeat pois näiltä mukavuusalueilta, on kieli sisämaassa tai turistialueiden ulkopuolella ehdottomasti espanjan kieli.

Sanoisin, että vanhempi sukupolvi ei juuri englantia puhu, mutta nuorempi sukupolvi puhuu ja kirjoittaa erinomaista englantia. Tämä johtuu siitä, että viime vuosina, on englannin kieleen panostettu kouluissa huomattavasti enemmän. Tämä näkyy myös meillä koulun arjessa jopa ala-asteella. Englanti kielenä on nostettu erittäin korkeaan asemaan nyky koulusuunitelmassa ja se todellakin näkyy arjessa.

Espanjassa pärjäät siis erinomaisesti englannilla alueilla missä vain on turisteja, mutta jos enempi liikut alueilla, missä ei turisteja ole, niin kieli on ilman muuta espanjan kieli. Tämä koskee myös työpaikkoja hakiessa. Alueilla missä on turisteja pärjäät erittäin hyvin englannilla. Mainittakoon, että osista alueista myös ruotsin osaamista arvostetaan. Kuten tuttavani hiljan sanoi, että hän on saanut jokaisen työpaikkansa nimen omaan ruotsin kielen takia. Toki hän puhuu myös erinomaista espanjaa sekä englantia, mutta ruotsin kieli joillain alueilla erinomainen plussa kielivalikoimassa, koska skandeja tulee varsinkin tänne meidän alueelle koko ajan enemmän.

Kieltä kannattaa ehdottomasti harjoitella. Mikäli puhut edes muutaman sanan espanjaa, niin sinut otetaan kaikkialla paremmin vastaan ja pääset paljon syvemmälle espanjalaiseen elämään sekä kulttuuriin. En tarkoita, että pitäisi osata kieltä täydellisesti tai edes välttävästi, mutta jos näytät, että yrität edes muutaman sanan puhua espanjaa, niin koet varmasti tämän maan aivan erilaisin silmin. Miksi siis pitäisi pärjätä vain englannilla, koska saat niin paljon enemmän irti tästä maasta itsellesi, harjoittelemalla hitusen espanjaa?

Tässä vielä erinomainen radiokanava, missä pääset kuuntelemaan erittäin hyvää espanjalaista musiikkia ja voit terästää omaa kielitaitoasi. http://play.cadenadial.com/ ja loppuun tuttuun tapaan espanjalaista musiikkia, kannattaa kuunella.

Tervetuloa mukaan seikkailuun eteläisellä Costa Blancalla. Toivotan sinut lämpimästi tervetulleeksi myös erittäin suosittuun facebook-ryhmään "Operaatio Varpaat mereen"Apua asunnon etsintään alueelta löydät klikkaamalla linkkiä Camiro Grupo Internacional.


Saludos del Sol

Tältä ihanalta hedelmämyyjättäreltä on mukava ostaa tuoreita hedelmiä espanjaksi. Ei taivu englnnin kieli myyjällä ja ei mielestäni tarvitsekkaan.

Tämä teksti erään vessan ovessa. Tiedätkö  onko kyseessä naisten vai miesten puoli?  Englanniksi voi vain arvailla :) 

Aukioloaikoja Santa Barbaran linnaan. Kun osaa muutaman sanan, niin pärjää mainiosti. 

Lippuja tilailemaan junaan.












Unelmiesi asunto Espanjasta. 

1 kommentti:

  1. Minä en ole koskaan opiskellut espanjaa, eikä siihen oikeastaan ole ollut tarvettakaan - josta monesti into lähtee - mutta nyt, kun tulemme jo toisen kerran Torreviejaan, on virinnyt into osata edes jotain espanjansanoja......Yritin netin kielikurssia, mutta kyllä se vanhana kähmynä on yllättävän vaikea tajuta kielioppia jne.......tekisi mieli karjaista kuin taannoinen hiihtäjä, että "havuja, perk....."

    VastaaPoista