sunnuntai 10. joulukuuta 2017

Tarvitseeko eteläisessä Espanjassa lämmittää?

Moni, joka ei ole viettänyt talvia eteläisessä Espanjassa varmasti ajattelee, että aurinko paistaa aina ja lämmintä riittää, vaikka muille jakaisi. Tokihan kelit ovat hyvinkin lämpöiset varsinkin päiväsaikaan auringon paistaessa, kun vertaa esimerkiksi sinne pohjoiseen Suomeen, mutta talvi se on toki täällä meilläkin ja luonnollisesti myös lämmittämiselle on tarvetta.

Kylmimmät kuukaudet ajoittuvat karkeasti joulu-maaliskuulle, jolloin lämpötilat putoavat varsinkin öiseen aikaan reilusti alle 10 asteen. Itseasiassa tämän talven kylmin päivä oli jokunen viikko sitten ja matalimmillaan lämpö kävi naapurikaupungissa Orihuelassa +0,1 asteessa. Tämä on täkäläisittäin jo hyvinkin kylmä lämpötila. Harvemmin noihin lukemiin mennään, mutta vuodet eivät ole toki veljiä keskenään. Päivisin lämmöt nousevat usein vajaan 20 asteen tuntumaan ja auringossa myös yli +20 asteen.

Oman osansa kylmyyden tunteeseen tekee kosteus. Mikäli et lämmitä asuntoasi, on asunto nopeasti talvikuukausina epämiellyttävä, kylmänkostea. Tämä kosteus viileän ilman ja tuulen kanssa menee luihin ja ytimiin. Myös homehtumisen riski tekstiileillä ja asunnolla on korkeampi, mikäli kosteus on pitkään läsnä.

Eteläisessä Espanjassa tarvitsee lämmittää näinä muutamina talvikuukausina jo ihan asumismukavuuden ja ilmankosteuden vuoksi. Lämmityksessä ei kannata säästää ja on mielestäni nurinkurinen ajattelutapa, ettei henno lämmittää, kun se maksaa. Maksaahan se lämmittäminen Suomessakin, niin miksi se ei saisi maksaa vähän myös täällä Espanjassa?

Tyypillisiä lämmitysmuotoja Espanjassa ovat ilmalämpöpumput, erilaiset kaasulämmittimet, sähköpatterit, takat, kaasukeskuslämmitys sekä uutena tervetulleena lämmitysmuotona pellettitakat. Todennäköinen takka tulee olemaan uusi hankinta myös itselleni. Lisäksi luontainen ystävämme aurinko lämmittää mukavasti päiväsaikaan samalla, kun tuuletat asuntoasi ikkunat tai ovet auki kosteuden poistamiseksi. Etelässä aurinko on vanhin ja perinteikkäin lämmönlähde. Se, mitä vaihtoehtona kaipaisi lisää olisi ehdottomasti aurinkoenergian hyödyntäminen lämmityksessä, mutta valitettavasti se etenee hitaasti poliittisista syistä.

Itse lämmittämisen tarpeeseen vaikuttavat monet seikat kuten asunnon koko, asunnon eristykset, ikkunat, lämmitysjärjestelmä sekä ilmansuunta. Näistä tekijöistä ajattelin kirjoittaa oman kirjoituksensa asian laajuuden vuoksi, jottei yksittäinen bloggausteksti veny suotta kovin pitkäksi. Joka tapauksessa, kun tulet talvisaikaan vierailulle tai asumaan eteläiseen Espanjaan, niin varaudu siihen, että asuntoa on lämmitettävä. Toppatakille ja villasukillekin on tilausta :) Kylmyyteen tuskin kuolet, mutta asumismukavuus ja viihtyisyys saattanee hitusen kärsiä. Vaikka viileitä hetkiä on täällä meilläkin, niin räntäsateeseen ja liukkaisiin keleihin harvemmin tarvitsee varautua.

En oikein osannut valita tekstiin sopivia kuvia kuin muutaman, mutta musiikki kertoo enemmän kuin tuhat kuvaa -vai kuinka se menikään :)

Tervetuloa mukaan seikkailuun eteläisellä Costa Blancalla. Toivotan sinut lämpimästi tervetulleeksi myös erittäin suosittuun facebook-ryhmään "Operaatio Varpaat mereen"Apua asunnon etsintään alueelta löydät klikkaamalla linkkiä Camiro Grupo Internacional.

Saludos de Sol Lämpötilat Torreviejassa marraskuu 2017.

Niin lämmin kuitenkin, että lapset marraskuussa vielä uimassa meressä. 

Päivällä auringossa lämmöt kirkkaasti yli 20 asteen. Tässä uusi perheenjäsenemme nauttii auringosta. Unelmiesi asunto Espanjasta. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti